Câteva Lucruri Despre Cumințenia Pământului

Având în vedere faptul că statul român nu a obținut din donații decât aproximativ un milion de Euro din cei șase pe care i-a dorit, putem ajunge foarte ușor la concluzia că o parte dintre români încă se întreabă de ce e atât de prețioasă opera lui Brâncuși, Cumințenia Pământului.

În aparență, aceasta nu este decât o sculptură ca multe altele. Lucrurile mai puțin cunoscute sau care ne scapă multora au făcut ca aceasta să fie estimată la 11 milioane de Euro, dintre care cinci ar urma să fie plătite din bugetul statului.

Cumințenia Pământului a fost sculptată de Constantin Brâncuși în 1907 și face parte din patrimoniul național. Se spune că a fost sculptată într-un bloc de marmură adunat de sculptor din catacombele Parisului.

În prezent se află în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, cel care a cumpărat-o de la sculptor în 1911, cu 1500 de Lei.

cumintenia pamantului Înainte de a fi cumpărată de acesta a fost expusă în Muzeul Național de Artă al României fiind acceptată cu greu, doar datorită renumelui pe care începuse să îl capete Brâncuși. Opera în sine era considerată o blasfemie. Nu trebuie să uităm faptul că vorbim de un nud feminin în perioada interbelică.

Cu timpul, opera a fost reconsiderată, iar în 1957 comuniștii l-au obligat pe Romașcu să o predea statului și au refuzat să o restituie pe motiv că acesta nu ar avea condiții prielnice să o conserve. Nici atunci opera nu era la fel de apreciată ca acum însă a contat foarte mult numele autorului ei.

Imediat după Revoluția din 1989, fiicele lui Romașcu au început demersurile pentru a recupera opera de la statul român, susținând că aceasta ar valora câteva milioane de Euro. Pentru că cererile le-au fost respinse, acestea au intentat un proces care a durat aproximativ nouă ani și pe care l-au câștigat.

Pentru statul român aceasta este ultima operă a lui Brâncuși pe care o mai poate avea în proprietate. Până acum, nici o operă a artistului, nu se află în proprietatea statului, cu excepția celor statice.

Etichete:

Adaugă Un Comentariu